کتابخانه مجازی الفبا
ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره خروجی PDF
کد خبر : 200669
تاریخ انتشار : 15 آذر 1397 12:44
تعداد مشاهدات : 3495

راهنمای کتابخانه عمومی و تخصصی

کتابخانه الفبا منابع گردآوری شده را به دو دسته تخصصی و عمومی تقسیم می کند. در این تقسیم بندی هر منبعی که به اولویت های موضوعی الفبا نزدیک باشد تخصصی تلقی می شود و در غیر این صورت جزء دسته عمومی قرار می گیرد.
بسمه تعالی

کتابخانه مجازی الفبا  پایگاهی برای بازنشر منابع تخصصی در حوزه کلام و عقاید است. برای تحقق این هدف ، کتابخانه الفبا منابع گردآوری شده را به دو دسته تخصصی و عمومی تقسیم می کند. در این تقسیم بندی هر منبعی که به اولویت های موضوعی الفبا نزدیک باشد تخصصی تلقی می شود و در غیر این صورت جزء دسته عمومی قرار می گیرد. ذکر منابع عمومی در سایت با توجه به نوع منبع دلایلی دارد که در ذیل به اختصار ذکر می شود :

💠 1-  در بخش مجلات ، از آنجا که ممکن است کل مقاله های یک مجله از دید الفبا تخصصی نباشد، الفبا به ناچار از یک طرف دست به تفکیک مقالات مجله می زند و آنها را به عمومی و تخصصی تقسیم می کند واز طرفی دیگر برای حفظ جامعیت خود، کل مقالات مجله  را ذکر می کند. برای مثال ممکن است فقط نیمی از مقالات یک مجله با اولویت های الفبا منطبق باشند  ، در این صورت علاوه بر نمایش تفصیلی مقاله های تخصصی ، دسترسی کاربر به مقالات دیگر و کل مجله نیز باز گذاشته می شود. 

💠 2-  در بخش کتاب ها و سایر منابع دیداری و شنیداری مانند درس گفتارها و .. نیز گاه الفبا با منابعی مواجه می شود که اگرچه با اولویت های درختواره موضوعی مطابقت ندارند اما منابعی پر استناد (آثار مرجع)🔹  و مهم در حوزه علوم دینی هستند. الفبا در این گونه موارد نیز با توجه به اصل جامعیت عمل میکند و تا حد امکان، دسترسی به منابع دیجیتال در حوزه های غیر تخصصی را تسهیل می کند. به عنوان مثال کتاب جواهر الکلام فی شرح شرایع الاسلام اثر محمد حسن نجفی و یا دروس خارج فقه مراجع تقلید  گرچه از تخصصی ترین کتب و منابع فقهی محسوب می شوند اما از انجا که در اولویت موضوعی الفبا نیست در کتابخانه عمومی نمایش داده می شود.
 
لازم به ذکر است که برای کمک به کاربر، هنگام جستجو ،آثار عمومی نیز در انتهای لیست نمایش داده می شوند تا کاربر با یک جستجو همزمان به هر دو کتابخانه دسترسی داشته باشد. 


🔹   تعدادی از کتب وجود دارند که ممکن است مستقیماً به حوزۀ الفبا مرتبط نباشند اما چون برای محققان ارزشمند هستند در سایت الفبا بارگزاری شده اند. که این موارد در دسته آثار مرجع نیز قرار می گیرند.
شیوه نامۀ الفبا برای آثار مرجع، کتبی هستند که ممکن است به صورت چندجلدی و یا بعضاً تک جلدی وجود داشته باشند. در این صورت از این آثار می توان به عنوان منبع تحقیق استفاده نمود؛ گذشته آنکه ممکن است کاربر در یکی از این آثار نیاز به ارجاع به بخش خاص از آن را داشته باشد. 
در بخش آثار مرجع کتب تفسیر، صحیفۀ سجادیه، نهج البلاغه، کتب پایه، و آثاری که در مورد شرح متون اولیۀ دینی هستند و به طور کلی کتبی که قابل استناد هستند، و در الفبا وجود دارند، ولو اینکه صبغۀ کلامی محض نداشته نباشند، علاوه بر اینکه در دستۀ کتاب قرار می گیرند، در این دسته هم می توانند قرار بگیرند.